2019

December

Ph.d.- og postdoc-stipendier for 2020

Grønlands Naturinstitut indkalder unge forskere fra alle videnskabelige hovedområder til en ny ansøgningsrunde om ph.d.- og postdoc-stipendier.

Det er Grønlands Selvstyre og den danske stat, der udbyder et antal ph.d.- og postdoc-stipendier til besættelse i 2020. Stipendierne skal styrke dansk-grønlandsk forskningssamarbejde, udvikling af forskning og rekruttering af unge forskere til Grønlandsforskningen. Det skal understreges, at forskningsmidlerne kan søges inden for alle videnskabelige hovedområder.

Ansøgninger skal være Grønlands Naturinstitut i hænde senest d. 1. marts 2020. Det tværfaglige Grønlands Forskningsråd prioriterer ansøgningerne, mens Grønlands Naturinstitut står for administrationen af stipendierne.

https://www.natur.gl/naturinstituttet/stipendier/

Juni

Greenland Science Week  / Polarforskerdag – 2. interessent møde

Greenland Week of Science er blevet omdøbt til Greenland Science Week, som er den nye arktiske multidisciplinære grønlandske forskningskonference, det er også en platform for internationale forskere, grønlandsk forskning og samfund.

Ugen er delt i to store dele, den grå zone og den lysegrå zone.

Den grå zone arrangeres af interessenterne som skal koordineres af ph.d.-studerende Verena Huppert fra Kommuneqarfik Sermersooq.

Den lysegrå zone som består af velkomst reception, Polarforskerdag og offentlig formidlingsdag i Katuaq og skal koordineres af Aalborg Universitetet.

Velkomst receptionen som skal foregå ved Ilimmarfik er koordineret af forskningskoordinator Hans Kristian Olsen fra Ilisimatusarfik og sekretær Arnajaaq Lynge fra Sekretariatet for Grønlands Forskningsråd.

Al koordinering er i samarbejde med projektkoordinator Allan Peter Olsen fra Greenland Perspective.

Se præsentation her

 

Maj

NOS-HS – forårsmøde

NOS-HS – The Joint Committee for Nordic Research Councils in the Humanities and Social Sciences, som er en komité for fælles udvalg af forskningsråd inden for videnskab i humaniora og samfundsvidenskab, afholdt et forårsmøde i Reykjavík, Ísland den 13. i Hotel Saga og 14. i Háskóli Ìslands – University of Iceland, Ìslands universitet.

Den nye udpegede medlem Lene Kielsen Holm deltog på vegne af rådet, hvor i mødet den 13. maj havde disse emner ‘Moderated Orientation and Discussion on NOS-HS’, ‘Application Review Process, Academy of Finland procedure’, ‘Review Form and Ranking Instructions for Panels’, ‘Evaluation of NOS-HS Workshops’ og ‘Open access’ i dagsordenen.

Den 14. præsenterede Lene Kielsen Holm fra Grønlands Forskningsråd sammen med Annika Sølvará fra den færøske forskningsråd som de første, og den næste kommende emne var ‘Transfer of Information: Evaluation Procedure Presentations by Each National Research Council’.

Se dagsordenen her (på engelsk)
Se deltagerlisten her

 

 

April

Hindsgavl 2019 – Arktisk workshop om forskning og uddannelse

Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet afholdt værkstedet i fællesskab, med formålet at styrke samarbejde inden for den arktiske forskning.

Formand Josephine Nymand og medlem Morten Meldgaard deltog i værkstedet, der blev afholdt den 9. og 10. april. Hovedtemaet var:
IPPC klimapanelets rapport 2018 og konsekvenser for Arktis:
Politiske implikationer og forskningsmæssige behov’

Se programmet her

 

Februar

Greenland Week of Science / Polarforskerdag – Interessent møde.

Sekretær Arnajaaq Lynge fra Sekretariatet for Grønlands Forskningsråd deltog i interessent mødet om Greenland Week of Science torsdag den 21. i Ilimmarfik auditoriet.

Greenland Week of Science er en afsæt fra den danske Polarforskerdag, som ikke længere bliver finansieret af den danske stat.

For at fortsætte og hjemtage arrangementet Polarforskerdag, søger Greenland Perspective interessenter til at arrangere konferencen Greenland Week of Science / Polarforskerdag, til at skabe en platform der kan udveksle viden, tanker, udfordringer og idéer, der kan bidrage til at forme forskningen og forskningsmiljøet herhjemme i årene fremover.
Arrangørgruppen består af Greenland Perspective, Ilisimatusarfik, Kommuneqarfik Sermersooq og AAU Arctic.

Planen er at konferencen holdes hvert år, hvor den i år holdes i Nuuk i uge 48 og 49 med workshops, seminarer, formidlingsaktiviteter og netværksaktiviteter.

Læs dagsordenen for interessent mødet her
Se præsentationen om Greenland Week of Science her
Læs udkastet af programmet for Polarforskerdag 2019 her
Læs rapporten her

 

Nunatta nipaa om Forskningsfremme I

Fredag morgen den 15. blev sekretær Arnajaaq Lynge fra Sekretariatet for Grønlands Forskningsråd interviewet om Forskningsfremme puljen i programmet Nunatta nipaa, Kalaallit Nunaata Radioa – Greenland Broadcasting Corporation.

Kalaallit Nunaata Radioa'ni aallakaatitassiami Nunatta nipaa'mi allatsi Arnajaaq Lynge Ilisimatusarnermik Siuarsaanermik…

Slået op af NIS Grønlands ForskningsrådFredag den 15. februar 2019

Fra venstre:
Pipaluk Egede Poulsen, Arnajaaq Lynge og Andreas Poulsen.

Lyt til interviewet her

 

Opdateret af
Arnajaaq Lynge, MSSc